Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Φίλοι για μια ζωή - 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων



Το 4ο Εργαστήριο στοχεύει τα παιδιά (α) να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πρόκληση και επίλυση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον και (β) να μελετήσουν περιπτώσεις συγκρούσεων και να αναζητήσουν λύσεις.

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Διερευνώνται και καταγράφονται (α) οι αιτίες που προκαλούν τις συγκρούσεις των μαθητών και β) τα βήματα που απαιτούνται για την επίλυση των συγκρούσεων και τη  συμφιλίωση των μαθητών. 

 2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Οι μαθητές εξασκούνται στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων.

 
  3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Οι μαθητές παρακολουθούν  το παραμύθι "Ένα ουράνιο τόξο στην αυλή μου" με θέμα την επίλυση των συγκρούσεων και τέλος τραγουδούν τη "Φιλία". 

  



   

 Η παρακάτω αφίσα δημιουργήθηκε το 2023 από τον μαθητή του Δ.Σ.  Μαριτσών, Νικόλα Σ.  



Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

3ο Επαναληπτικό μαθηματικών (16-23)

 

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Ποπό! Κόσμος που περνά!

 

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.



Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.



Εκφράσεις με τα μέρη του σώματος: Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Βρες το υποκείμενο: Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Συλλαβισμός: Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.






Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Φίλοι για μια ζωή - 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Το εργαστήριο στοχεύει να γνωρίσουν τα παιδιά τη σχολική βία σε όλες τις μορφές της, να την αναγνωρίζουν, να την αντιμετωπίζουν και να αναπτύξουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και ανάληψης ευθυνών για τις πράξεις τους.

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Βλέπουμε εικόνες σχολικού εκφοβισμού και προσπαθούμε να τις περιγράψουμε. Συζητάμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς, όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα περιστατικό βίας, τι πρέπει να κάνουμε, όταν είμαστε εμείς τα θύματα και αναζητούμε τις αιτίες που οδηγούν τον θύτη να φερθεί βίαια.

2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Μέσα από την οπτικοποίηση των περιστατικών βίας, με κριτική σκέψη, οι μαθητές εντοπίζουν τα περιστατικά βίας και αιτιολογούν.

3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Συμπληρώνουμε ένα ομαδικό Φύλλο Εργασίας στο οποίο έχουμε δύο σκίτσα παιδιών εκ των οποίων το ένα δέχεται βία. Γράφουμε λέξεις σχετικά με την ψυχολογία κάθε παιδιού. Χρωματίζουμε με χαρούμενα χρώματα το ένα παιδί και με λυπημένα το άλλο.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Φίλοι για μια ζωή - 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Το 1ο εργαστήριο Δεξιοτήτων αναφέρεται στις συνέπειες των συγκρούσεων και στοχεύει να αντιληφθούν τα παιδιά  την αναγκαιότητα να αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες τους αναζητώντας λύση μέσα από τη συνεργασία.

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παρακολουθούν το βίντεο "Οι επτά χρωματιστοί ιππότες ". Συζητούν, σχολιάζουν, κρίνουν τις συμπεριφορές των ηρώων και εξάγουν τα συμπεράσματά τους. 




2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Λύνουν διαδραστικές ασκήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το παραμύθι.

3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φτιάχνουν σε ομάδες το ουράνιο τόξο.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

18ο μάθημα μαθηματικών

  Κάνω κλικ στην εικόνα και μαθαίνω.



Κάνω κλικ στην εικόνα και μαθαίνω.



Κάνω κλικ στην εικόνα και μαθαίνω.

  

                                     

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

17ο μάθημα μαθηματικών

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.


                                              Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

 

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Οι συμμαθητές μου κι εγώ - 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων




 Το εργαστήριο με τίτλο "Μην κλαις, Μαργαρίτα" στοχεύει στην αποδοχή και σεβασμό των ατομικών διαφορών των μαθητών μεταξύ τους και στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην τάξη.

1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ακούμε το μελοποιημένο ποίημα "Μαργαρίτα" του Στασινόπουλου. Συζητάμε το πρόβλημα της Μαργαρίτας και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματά της αλλά και τον τρόπο που  την αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές της. Η εκπαιδευτικός σε θέση ρόλου (ανακριτική καρέκλα) γίνεται η «Μαργαρίτα». Τα παιδιά κάνουν διάφορες ερωτήσεις στην «Μαργαρίτα» κι εκείνη απαντά σε όλες τις ερωτήσεις τους.



2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Δύο ομάδες παιδιών (Διάδρομος Συνείδησης) λένε τη γνώμη τους στη Μαργαρίτα που περνά ανάμεσά τους. Οι μισοί θέλουν να τη βοηθήσουν και οι άλλοι μισοί την αγνοούν. Γίνεται συζήτηση στην ολομέλεια για τη Μαργαρίτα. Αναζητούνται τα πραγματικά της προβλήματα και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί.

3η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Οι μαθητές συγγράφουν το ποίημα από τη φωτεινή πλευρά της ζωής!




Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Οι συμμαθητές μου κι εγώ - 5ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων


Το εργαστήριο αυτό στοχεύει (α) να αντιληφθούν οι μαθητές τη σημασία της συνεργασίας και της επικοινωνίας μέσα στην τάξη και το σχολείο γενικότερα, (β) να εντάξουν τους συμμαθητές τους στην ομάδα που ανήκουν οι ίδιοι αλλά και στη συνολική ομάδα του σχολείου και (γ) να κατανοήσουν τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας ομάδας με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή σε αυτήν.

1η Δραστηριότητα: Ακούμε το διήγημα "Ξ...όπως ξιφίας" και επεξεργαζόμαστε το πρόβλημα και τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή.


2η Δραστηριότητα: Οι μαθητές, στον ρόλο των ψαριών, γράφουν (α) ένα σημείωμα/κατάλογο με τις λεκτικές επιθέσεις τους κατά του Ξέρξη και (β) μια κάρτα στον Ξέρξη με όσα νιώθουν ότι πρέπει να του εκφράσουν, μετά την ηρωική διάσωσή τους από αυτόν. Κατόπιν σχηματίζουν δυο σειρές (Διάδρομος Συνείδησης) στο ενδιάμεσο των οποίων περνά ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Ξέρξης. Στη μία σειρά στέκονται οι μισοί μαθητές που διαβάζουν το σημείωμα των λεκτικών επιθέσεων και στην άλλη οι υπόλοιποι μαθητές που διαβάζουν την κάρτα που έγραψαν μετά τη διάσωσή τους. Στο τέλος της διαδρομής ο Ξέρξης εκφράζει τα συναισθήματα που ένιωσε κατά τη διάρκειά του.

3η Δραστηριότητα: Οι μαθητές ξαναγράφουν την ιστορία από την οπτική της φωτεινής πλευράς της ζωής!

15ο μάθημα μαθηματικών

 

Κάνω κλικ στην εικόνα και εξασκούμαι.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024