Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ελαιοτριβείο



Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea). Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται διατροφικός θησαυρός λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.

Η αξία του λαδιού είναι πολύ περισσότερο από διατροφική. Σύμφωνα με τον νομπελίτσα ποιητή μας,  Οδυσσέα Ελύτη, εάν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή.

Ήταν επιβεβλημένο, λοιπόν, να επισκεφτούμε σήμερα το "Ελαιοτριβείο Χαρπός" στα Μαριτσά και να γνωρίσουμε τη διαδικασία εξαγωγής του "υγρού χρυσαφιού" από τον καρπό της ελιάς, του ευλογημένου δέντρου! Δεν παραλείψαμε να  χρησιμοποιήσουμε τον αύλειο χώρο του ως χώρο παιχνιδιού, όπου, εκεί,  είχαμε και τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε αγροτικές εργασίες στο διπλανό αγροτεμάχιο. 

Η επίσκεψη αυτή είχε πλείστα μορφωτικά και ψυχαγωγικά οφέλη! Ακόμα κι ο αμφιλεγόμενος συννεφιασμένος  ουρανός στάθηκε αρωγός μας, με την έννοια ότι τα πυκνά σύννεφα δεν έφεραν τελικά  βροχή!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου