Το 4ο εργαστήριο για τις δεξιότητες έχει τίτλο «Η οικογένειά μου» και στοχεύει (α) να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας που συναντάμε στη σημερινή κοινωνία αλλά και παλιότερα, (β) να αναγνωρίσουν τη μορφή της δικής τους οικογένειας, (γ) να σεβαστούν τη διαφορετική οικογενειακή κατάσταση που πιθανώς να βιώνουν κάποιοι συμμαθητές/τριες τους και (δ) να δημιουργήσουν ένα ομαδικό έργο.
2η Δραστηριότητα: Παρατηρούμε φωτογραφίες οικογενειών σήμερα, συζητούμε για τα πρόσωπα που τις αποτελούν, τον τρόπο ζωής τους, αναγνωρίζουμε τη δική μας οικογένεια και βρίσκουμε τις αλλαγές που έγιναν από τα παλιά χρόνια έως σήμερα.
3η Δραστηριότητα: Ζωγραφίζουμε την οικογένειά μας, αναγνωρίζουμε και αναγράφουμε τον τύπο της, φτιάχνουμε το βιβλίο των οικογενειών μας και ασκούμαστε περισσότερο στην αναγνώριση των τύπων της (1 & 2).
Το 3ο εργαστήριο έχει τίτλο «Γνωρίζω τον εαυτό μου» και αποτελείται από τρεις δραστηριότητες όπου οι μαθητές: (α) θα επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους μέσα από τις ομάδες συνεργασίας και θα αφηγηθούν τη μικρή δική τους ιστορία σχετικά με το όνομά τους, (β) θα μπουν στη θέση του ασχημόπαπου και θα νιώσουν τα δυσάρεστα ή ευχάριστα συναισθήματα του κεντρικού ήρωα του ομώνυμου παραμυθιού και (γ) θα αποδεχτούν την εμφάνιση και τη διαφορετικότητά τους.
1ηΔραστηριότητα: Η εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές/τριες να καθίσουν κυκλικά και παίρνοντας το μπαλάκι με τη σειρά, να παίξουν τα «παιχνίδι του ονόματος». Κάθε παιδί με τη σειρά του αφηγείται μια σύντομη ιστορία με το όνομά του.
2ηΔραστηριότητα: Οι μαθητές/ τριες παρακολουθούν το παραμύθι με τίτλο «Το ασχημόπαπο». Ακολουθεί συζήτηση για τον κεντρικό ήρωα του παραμυθιού. Γίνονται ερωτήσεις σχετικές με τα συναισθήματα του ήρωα, το τέλος της ιστορίας και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενσυναίσθηση των μαθητών.
3η Δραστηριότητα: Οι μαθητές /τριες βρίσκουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους αλλά και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Σκοπός της συζήτησης είναι η αναγνώριση και η αποδοχή της διαφορετικότητας.